Wielu z nas od czasu do czasu boryka się z problemem nadwagi lub otyłości, a na trudne diety wymagające wymyślnych posiłków i skrupulatnego pilnowania się przy każdym posiłku nie za każdym razem posiadamy czas i pieniądze.
Fachowcy od pracy nad sylwetką posiadają w własnej katalogu usług/produktów co niemiara programów żywieniowych, które mają na celu zredukowanie tkanki tłuszczowej. W większości wypadków natomiast zapominamy, iż kluczem do prawidłowej wagi są kalorie, które dzień w dzień spożywamy – a raczej ich kontrolowanie (ile kalorii ma). Są na 100 procent różne popularne diety, które odrzucają argument dotyczący szczegółowego liczenia kaloryczności posiłków, jednak znacząca większość fachowców krytykuje takie rozwiązania jako niezdrowe, nawet jeżeli są efektywne. Wskazują oni z drugiej strony, iż najprostszym sposobem na schudnięcie jest w tej chwili liczenie kcal. Mechanizm takiego systemu jest niesłychanie łatwy, ponieważ jakość i skład gotowanych dań nie ma większego znaczenia dla powodzenia diety. Wystarczy jedynie obliczenie zapotrzebowania kalorycznego potrzebnego naszemu ciału, a w kalkulacjach powinno się brać pod uwagę codzienny tryb życia, masę ciała oraz ilość wykonywanych w tygodniu ćwiczeń fizycznych. Po ustaleniu poziomu zapotrzebowania należy sprawdzać ile kalorii ma to co jemy w posiłkach i zapisywanie tych danych w dzienniku. O ile w ciągu dnia pochłoniemy odpowiednią już ilość kalorii, nie powinnaś więcej jeść.
Trzeba dodatkowo pamiętać, aby ustalić sobie niewielki deficyt kaloryczny i konsekwentnie się go trzymać. Ta prosta forma gwarantuje sukces w dłuższym okresie czasu.
Najnowsze komentarze