Właściwie każdy człowiek praktycznie minimum jeden raz w życiu jadł pizzę i nikt temu nie zaprzeczy. To wspaniałe danie przyszło do nas z ciepłego państwie takiego jak Włochy. W wielu sytuacjach jednak pizza, która serwowana jest w polskich domach różni się od tej oryginalnej włoskiej. Rodacy dostosowali ją do prywatnych upodobań i wymogów smakowych. Pomimo tego istnieje niesamowite zróżnicowanie i możliwości wyboru pizzy. Można zacząć od ciasta: niektórzy preferują ciasto grube, inni chude. Są również ciasta, które są kruche, a inne ciągnące się. Prawie każdy ma możliwość sobie wybrać właściwe ciasto, które mu najlepiej smakuje. Pojawiła się kiedyś również pizza, w której bokach zawinięto ser, który pod wpływem grzania roztapiał się i sprawiał, że boki pizzy były smaczniejsze. Dalej posiadamy możliwość wyboru sosu: w zdecydowanej większości przypadków jest to sos pomidorowy, niemniej jednak w większości przypadków można także wybrać sos carbonara lub w ogólności bez sosu – takie też się zdarzają. Każda pizza łomża jest ciut inna. Do wyboru do koloru. Najbardziej standardowa pizza, to taka z szynką i pieczarkami (nie licząc sosu i sera, który jest w praktyce w każdym rodzaju pizzy), która w bardzo wielu sytuacjach nazywana jest capriciosa. Pojawiają się również inne wariacje z dodatkami ostrej papryki, boczku, cebuli albo wręcz zapiekanego majonezu. Ktoś kto jest fanem mięsa może wybierać pizzę z salami, kiełbasą, kebab albo wszystkimi tymi składnikami na raz. Są również pizze wegetariańskie, z których najpopularniejszą jest cztery sery, ale częstokroć zamawiane są również z karczochami, kukurydzą, pomidorami. Są także pizze dla koneserów jak pizza z owocami morza albo szynką parmeńską i rukola. W jaki sposób widać sposobności jest ogrom i każda osoba znajdzie w gronie nich pizzę dla siebie.
Najnowsze komentarze